Bulglur w naszej kuchni

Bulglur cieszy się coraz większa popularnością w polskiej kuchni, a grono sympatyków tego produktu poszerza się z każdym rokiem. Czym jest bulglur? Przetworem twardej pszenicy, który powstaje z przegotowanych, lekko kiełkujących ziaren tego zboża. Suszone na słońcu, starannie przesiewane ziarna pszenicy, stają się z czasem lekkostrawnym i pożywnym zarazem dodatkiem do wielu potraw. Przepisy na dania z tym produktem od dawna cieszą się wielką popularnością w Hiszpanii, potrawy z takim dodatkiem są też bardzo popularne na terenie Francji. Bulglur, ze względu na swe właściwości, świetnie sprawdza się w domach tych osób, które oszczędzają czas, a jednocześnie chcą się zdrowo odżywiać. Ten przetwór z pszenicy, ze względu na swą lekkostrawność, staje się też cennym wsparciem dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie. Bulglur zajmuje również coraz ważniejsze miejsce w menu tych osób, które postawiły na dietę roślinną. Jest to sycący, smaczny i wartościowy dodatek, z którego – dzięki coraz ciekawszym przepisom – można wyczarować wiele wspaniałych potraw.

 

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.